Go directly to the content of the page Go to main navigation Go to research

Hur kan man styra och minska industrins energiförbrukning? Inom kyl- och uppvärmningsbranschen har CEF Nord, i samarbete med ett antal andra företag inom VINCI Energies, utformat en kostnadsoptimerad lösning med inställbara parametrar.

För att stödja sina kunder i energiomställningen och minska förbrukningen i deras produktionsutrustning (för produktion av värme och kyla, tryckluft, luftbehandling, osv.) har Réseau Froid de VINCI Energies tagit fram en programvarulösning för energiövervakning, som döpts till ”Orfée-monitoring”, som står för Offre du réseau froid pour l’énergie et l’environnement (eller översatt Erbjudande av kylnät för energi och miljö). Det är resultatet av flera års arbete för ett projekt som sträcker sig tillbaka till 2022.

”Vi hade erfarenhet av att genomföra övervakning, men det var dyrt för oss, eftersom vi var tvungna att utveckla våra egna skräddarsydda applikationer från fall till fall”, berättar David Facon, som är vd för CEF Nord,, vilket är ett VINCI Energies-företag med specialkunskaper inom teknik för klimat- och kylanläggningar. Tanken var därför att ta fram en intern och standardiserad lösning med inställbara parametrar

Det nya verktyget för energistyrning är en del av ett omfattande optimeringsmetod, som innefattar energibesiktningar, energieffektivitetsåtgärder, energiprestandakontrakt och underhåll av anläggningar. ”Utöver den enkla mätningen av el- eller gasförbrukningen gör övervakningen med hjälp av programvaran Orfée det möjligt att få fram varningar om överskridande av tröskelvärden vid överkonsumtion eller försämrad verkningsgrad”, säger David Facon.

En minskning av el- och gasförbrukningen med minst 5 procent.

Lösningen kommer finnas tillgänglig för de 18 företagen i Réseau Froid (eller översatt kylnätverket) och kan genomföras av chefer, som ansvarar för energi, kylning, uppvärmning, utan att de behöver vara specialister på industriella datorsystem. Den konfigurerbara mjukvaran är sammansatt av standardiserade “utility”-block, vilket hjälper till att minska programmeringstiden. Verktyget erbjuds kunder i form av en abonnemangsbaserad ”SaaS”-lösning (Software as a Service).

 

Driftsättning inom tre år

Verktyget, som fortfarande befinner sig på prototypstadiet, är resultatet av samarbetet mellan ett flertal företag inom VINCI Energies: CEF Industrie Nord Pas-de-Calais, CEF Froid Commercial, Actemium Nancy Compressed Air, ATIEP, Paumier, Klim’Top Controls, Actemium Décarbonation Nord & Est, Actemium Arras och Actemium Lille Digital Solutions.

”Ambitionen är att så småningom låta alla de 18 företagen i Réseau Froid erbjuda verktyget till sina kunder. Lösningen kommer sedan att kunna tillämpas på alla företag i Actemium-nätverken (VINCI Energies industrivarumärke) och VINCI Energies Building Solutions. Spridningen kommer inledningsvis att vara nationell, men verktyget kommer att bli flerspråkigt och kommer att kunna erbjudas internationellt, säger vd:n för CEF Nord.

Miljömässigt kommer styrsystemslösningen att minska el- och gasförbrukningen med minst 5 procent och med mer än 20 procent inom ramen för ett CPE-kontrakt (Contrat de Performance Energétique eller översatt ”Kontrakt för Energiprestanda). Den gör det också möjligt att övervaka vattenförbrukningen i fabriker, när det råder vattenbrist. ”Vi planerar att lansera en första applikation av verktyget hos en av våra kunder, åtminstone med lösningen för kylvattensystemet, vattenpumpar och värmepumpar”, avslutar David Facon.

 

12/09/2024